Τι δημοσιότητα το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ – Τι προβλέπειert2

Στη δημοσιότητα δόθηκε το νομοσχέδιο για την κατάργηση της ΝΕΡΙΤ και την επιστροφή στην ΕΡΤ.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τη Δευτέρα.

Τι προβλέπει

Το σχέδιο νόμου, μεταξύ άλλων, όπως αναφέρουν πηγές της κυβέρνησης, προβλέπει την επιστροφή των απολυμένων, τον οικονομικό έλεγχο της ΝΕΡΙΤ και την ομαλή μετάβαση στην ΕΡΤ, επιλύοντας νομικά και τεχνικά προβλήματα.

Παράλληλα, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, οι πόροι της ΕΡΤ θα προέρχονται από το ανταποδοτικό τέλος από το οποίο απαλλάσσονται, μεταξύ άλλων, όσοι έχουν ενταχθεί στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ. Θα διοικείται από επταμελές ΔΣ, εκ των οποίων δύο μέλη εκπρόσωποι των εργαζομένων. Ακόμη, υπάρχει πρόβλεψη σε σχέση με την κατάργηση παροχών, απολαβών και προνομίων.

Α) Βασικοί άξονες:

• Επιστροφή των απολυμένων της 11/6/2013

• Ομαλή μετάβαση στην ΕΡΤ επιλύοντας τα νομικά και τεχνικά προβλήματα που επινόησε η προηγούμενη συγκυβέρνηση δημιουργώντας το εκτρωματικό, ουσιαστικό και κανονιστικό πλαίσιο του κλεισίματος της ΕΡΤ, της μετάβασης προς το μόρφωμα ΝΕΡΙΤ δια της ΔΤ

• Οικονομικός έλεγχος της ΝΕΡΙΤ

• Η εξεύρεση ορθής λύσης ως προς τα παραπάνω σημεία είναι η αιτία καθυστέρησης της κατάθεσης του σχεδίου νόμου, το οποίο κατατίθεται τη Δευτέρα

• Ανταγωνιστική δημόσια τηλεόραση

Β) Γενικά

Η ΕΡΤ ανοίγει, οι εργαζόμενοι επιστρέφουν. Ο δημόσιος φορέας θα λειτουργήσει προς την πραγματική εκπλήρωση των σκοπών της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης για ενημέρωση, μόρφωση και ψυχαγωγία του ελληνικού λαού.

Η ΕΡΤ θα είναι πράγματι ανεξάρτητη από κάθε φορέα δημόσιας ή ιδιωτικής εξουσίας διασφαλίζοντας την πολυφωνία, την ανεξάρτητη ενημέρωση, την υψηλή ποιότητα του περιεχομένου, δίνοντας τη δυνατότητα σε νέους πνευματικούς δημιουργούς και καλλιτέχνες να προβάλουν το έργο και τις ιδέες τους.

Η ΕΡΤ θα έχει για την εκπομπή της όλα τα διαθέσιμα τεχνικά μέσα (αναλογικά, ψηφιακά, δορυφορικά, διαδικτυακά κα.) σε όλη την ελληνική επικράτεια, αλλά και προς τον απόδημο Ελληνισμό ανά την υφήλιο. Η ΕΡΤ επίσης θα κατέχει, τηρεί, και παρέχει με ψηφιακό τρόπο στο κοινό το οπτικοακουστικό αρχείο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Οι πόροι της ΕΡΤ θα προέρχονται από το ανταποδοτικό τέλος από το οποίο απαλλάσσονται μεταξύ άλλων όσοι έχουν ενταχθεί στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ. Η ΕΡΤ θα διοικείται από 7μελές Δ.Σ, εκ των οποίων δύο μέλη εκπρόσωποι των εργαζομένων. Υπάρχει πρόβλεψη σε σχέση με την κατάργηση παροχών, απολαβών και προνομίων.

Οι πρωτοβουλίες ανάπτυξης της εταιρείας θα στηρίζονται στο ανταποδοτικό τέλος και δεν θα δημιουργούν καμία δημοσιονομική επιβάρυνση. Οι εξωφρενικές δαπάνες των εξωτερικών/μεικτών παραγωγών περιορίζονται δραστικά με ρητή πρόβλεψη στο νόμο.

Ανοίγει η ΕΡΤ στην δημοσιότητα το νομοσχέδιο .