Το Πολυδύναμο Ιατρείο Ολύμπου Καρπάθου, είναι μια εξοπλισμένη μονάδα υγείας αποστολή της οποίας είναι η ιατρική κάλυψη ενός πληθυσμού 500-700 κατοίκων το χειμώνα και πολλαπλάσιων τους καλοκαιρινούς μήνες καθώς η ιστορική Όλυμπος είναι απαρέγκλιτος προορισμός των επισκεπτών του νησιού.

Το γεγονός ότι το Πολυδύναμο Ιατρείο Ολύμπου παραμένει τελείως κλειστό εδώ και χρόνια, χωρίς γιατρό αλλά ούτε καν νοσηλευτή δυσκολεύει εξαιρετικά τις συνθήκες ζωής στο νησί. Οι ασθενείς που εξυπηρετούσε αναγκάζονται να μεταβούν στο Κέντρο Υγείας που βρίσκεται 52 χιλιόμετρα μακριά, δηλαδή μιάμιση ώρα δρόμο, χωρίς να υπάρχουν ταξί και με το τοπικό λεωφορείο να κάνει τη διαδρομή μόνο 2 φορές την εβδομάδα. Το Κέντρο Υγείας μπορεί και διαθέτει γιατρό που ανεβαίνει μόνο κατά διαστήματα στην Όλυμπο και μόνο για συνταγογράφηση.

Ο Δήμαρχος Καρπάθου έχει αποστείλει δραματικές εκκλήσεις για στελέχωση με πολιτικό ή στρατιωτικό προσωπικό, τόσο στον Υπουργό Υγείας όσο και στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας από το 2015, οι οποίες παρέμειναν αναπάντητες.

Υπό αυτές τις συνθήκες, οι κίνδυνοι για τη ζωή των κατοίκων Ολύμπου και Διαφανίου είναι ασφαλώς αυξημένοι, η ανισότητα πρόσβασής τους στο δημόσιο αγαθό της υγείας είναι δεδομένη και ο εξοπλισμός του Πολυδύναμου Ιατρείου απαξιώνεται από την αχρησία.

Για τα ανωτέρω, ερωτάται ο Υπουργός Υγείας:

– Σε ποιες ενέργειες θα προβεί προκειμένου να στελεχωθεί σωστά και να επαναλειτουργήσει άμεσα το Πολυδύναμο Ιατρείο Ολύμπου Καρπάθου, το οποίο παραμένει κλειστό επί χρόνια;

Ο ερωτών βουλευτής

Δημήτριος Κρεμαστινός

Θέμα: «Κλειστό επί χρόνια το Πολυδύναμο Ιατρείο Ολύμπου Καρπάθου»