απορριμματοφορο ανακυκλωσηςΣτα πλαίσια του έργου Ολοκλήρωσης του δεύτερου κυττάρου ΧΥΤΑ Καρπάθου & Προμήθειας εξοπλισμού διαχείρισης Αστικών Στερεών Αποβλήτων, πραγματοποιήθηκε χθες 29/03/2016 Ημερίδα στον Δήμο Καρπάθου με θέμα την Ανακύκλωση – Κομποστοποίηση. Η Ημερίδα διεξήχθη στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου στις 11: 00 π. μ., υπό την παρουσία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Καρπάθου – Κάσου κ. κ. Αμβροσίου συνοδευόμενος από τον π. Αμβρόσιο Μαναρουλά. Παρόντες, οι Αντιδήμαρχοι κ. Γιώργιος Νισύριος, κ. Ιωάννης Κοσμάς και κ. Μιχάλης Σπανός, ο Αντιδήμαρχος Τοπικής Κοινότητας Ολύμπου κ. Γιώργος Πρωτόπαπας, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Πηγαδίων κ. Γιάννης Γεραπετρίτης, ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για θέματα καθαριότητας κ. Μανώλης Τσέρκης, ο επικεφαλής της μειοψηφίας του δ. σ. κ. Μιχάλης Χανιώτης , οι δημοτικοί σύμβουλοι Σοφία Σακέλλη, Γιώργος Δήμαρχος και Ντίνος Πρωτόπαπας, ο Προϊστάμενος των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου κ. Πάρης Παπαδημητρίου, οι Πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων Απερίου και Μενετών κ. Αλέκος Μικροπανδρεμένος και Γιώργος Σπανός αντίστοιχα, ενώ την Τοπική Κοινότητα Όθους εκπροσώπησε ο κ. Κων/νος Λέου. Με την παρουσία τους τίμησαν την ημερίδα αντιπροσωπεία μαθητών από το 1ο και 2ο Δημοτικό Σχολείο Καρπάθου και του Γυμνασίου Πηγαδίων, συνοδευόμενα από τους εκπαιδευτικούς τους.

Πρόκειται για την πρώτη ουσιαστικά ενημερωτική δράση του Δήμου, αφού όπως τόνισε στην εναρκτήρια ομιλία του ο Δήμαρχος Καρπάθου. κ. Ηλίας Ανδρ. Λάμπρος, θα ακολουθήσουν και άλλες «με σκοπό την όσο το δυνατό πληρέστερη δυνατή Ενημέρωση και Ευαισθητοποίηση του κοινού γύρω από τα θέματα της Ανακύκλωσης, της Κομποστοποίησης και συνακόλουθα της Προστασίας του Περιβάλλοντος του τόπου μας.»
Το κοινό ενημερώθηκε από τον Δρ. Κωνσταντίνο Αραβώση, Καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου για τους τρόπους επεξεργασίας και διαχωρισμού των οικιακών και μη απορριμμάτων και των ανακυκλώσιμων υλικών, ο οποίος υπογράμμισε ότι «η υλοποίηση του έργου θα συμβάλει ουσιαστικά στην ολοκλήρωση του συστήματος διαχείρισης αποβλήτων του Δήμου Καρπάθου.»

Κύριος στόχος είναι να μπορεί ο Δήμος να ξαναχρησιμοποιήσει και να αξιοποιήσει με διαφορετικό τρόπο ότι με την πρώτη ματιά μας φαίνεται άχρηστο και το τελευταίο στάδιο είναι η ανακύκλωση, η κομποστοποίηση ή η λιπασματοποίηση.
Με αυτόν τον τρόπο επισήμανε ο κ. Αραβώσης « εξασφαλίζουμε όχι μόνο ότι τα σκουπίδια που θα απομένουν στο τέλος αυτού του κύκλου θα φτάσουν στους χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων (Χ.Υ.Τ.Α.) που σήμερα ονομάζονται Χ.Υ.Τ.Υ. αλλά και ότι κάποια στιγμή πραγματικά θα είναι Χώροι Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων.»

Τα συμπεράσματα της Ημερίδας επικεντρώνονται στα εξής:

H υλοποίηση του έργου θα αποφέρει σημαντικά οφέλη στο Δήμο Καρπάθου όπως:
1. Τη δημιουργία ενός πρότυπου ολοκληρωμένου συστήματος διαλογής στην πηγή οργανικών και αποβλήτων και ανακυκλώσιμων υλικών που θα έχει ως στόχο την ελαχιστοποίηση των υπολειμμάτων που θα οδηγούνται προς ταφή.
2. Την αύξηση της διάρκειας λειτουργίας του μελλοντικού Χ.Υ.Τ.Α. Καρπάθου εξοικονομώντας ετησίως πάνω από 10% της χωρητικότητας του.
3. Τη μείωση του παραγόμενου βιοαερίου που συνεπάγεται δραστική μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
4. Την ενίσχυση του εξοπλισμού συλλογής των αποβλήτων
5. Την εν γένει συμμόρφωση με τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την κείμενη νομοθεσία Κ.Υ.Α. 29407/3508/02 (ΦΕΚ-1572/Β/16.12.02) «Μέτρα και όροι για την υγειονομική ταφή των αποβλήτων» και συμβολή στην εκτροπή του Βιοαποδομήσιμου Κλάσματος των Απορριμμάτων που καταλήγουν σε Χ.Υ.Τ.Α. και συνεισφορά στου στόχους εκτροπής της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
6. Τη συμβολή στο στόχο χωριστής συλλογής του Ν. 4042/13-12-2012 με τον οποίο τροποποιείται ριζικά η τρέχουσα νομοθεσία για τα απόβλητα και ενθαρρύνεται σημαντικά η επαναχρησιμοποίηση και η ανακύκλωση των αποβλήτων.
7. Και τέλος την αποφυγή του ειδικού τέλους ταφής. Το τέλος ορίζεται σε 35 €/τόνο και αυξάνεται ετησίως κατά 5 €/τόνο έως του ποσού των 60 €/τόνο για απόβλητα που οδηγούνται σε Χώρους Υγειονομικής Ταφής χωρίς προηγούμενη επεξεργασία.
Υπενθυμίζουμε στις 30/11 πραγματοποιήθηκε επίσημα η παράδοση της δωρεάς της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης προς τον Δήμο ενός απορριμματοφόρου( ανακύκλωσης), στο πλαίσιο της υπογραφής σχετικής σύμβασης με τον Δήμο Καρπάθου που προηγήθηκε στις 16/11, ξεκινώντας έτσι η προσπάθεια ανακύκλωσης συσκευασιών (αλουμίνιο, χαρτί, λευκοσίδηρος, γυαλί και πλαστικό).
Θα ακολουθήσει ο εξοπλισμός του Δήμου Καρπάθου με τον απαραίτητο εξοπλισμό (μπλε κάδοι) και σε τρίτη φάση θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική ημερίδα προς ενημέρωση του κοινού, όπως αναμένονται περίπου στους 248 κάδους για το νησί της Καρπάθου.

Από το Γραφείο τύπου του Δήμου Καρπάθου

Θέμα: «Πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα για την Ανακύκλωση και Κομποστοποίηση στον Δήμο Καρπάθου»