Να αποδοθούν άμεσα στο Κέντρο Υγείας τα δύο ασθενοφόρα που δώρισαν στο νησί της Καρπάθου ξένοι φίλοι του νησιού
Να αποδοθούν άμεσα στο Κέντρο Υγείας τα δύο ασθενοφόρα που δώρισαν στο νησί της Καρπάθου ξένοι φίλοι του νησιού

Η υποβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας στην ακριτική Κάρπαθο, ταλαιπωρεί και επιβαρύνει οικονομικά τους κατοίκους και τους επισκέπτες του ακριτικού νησιού. Ιδιαίτερα, στο θέμα της διακομιδής των ασθενών, το μοναδικό πεπαλαιωμένο ασθενοφόρο του νησιού που σπανίως λειτουργεί, έχει οδηγήσει σε μια κατάσταση που εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία και την ασφάλεια των πολιτών. Εικόνες μεταφοράς τραυματισμένων τουριστών με αγροτικά αυτοκίνητα που έκαναν το γύρο του κόσμου στο διαδίκτυο, προσβάλλουν τους Καρπάθιους και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματική εικόνα ενός τόπου με προσήλωση στην φιλοξενία και τον πολιτισμό, όπως είναι η Κάρπαθος.

Η τοπική κοινωνία ανησυχεί έντονα για την περαιτέρω συρρίκνωση που υπόσχονται οι νεοφιλελεύθερες μνημονιακές επιλογές της κυβέρνησης στον τομέα της υγείας και ζητούν από την Πολιτεία να σεβαστεί το συνταγματικό δικαίωμα των νησιωτών για ισότιμη πρόσβαση σε υπηρεσίες πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Οι κάτοικοι της Καρπάθου, ζητούν την κάλυψη των θέσεων του αναγκαίου για την εύρυθμη λειτουργία του Κέντρου Υγείας ειδικευμένου ιατρικού, όσο και νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού.

Την ίδια στιγμή, εδώ και ενάμιση χρόνο, εκκρεμεί η ολοκλήρωση της δωρεάς δύο σύγχρονων ασθενοφόρων που πρόσφεραν αλλοδαποί φίλοι της Καρπάθου στο νησί. Κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες πολιτών της Καρπάθου και δημοσιεύματα στον τοπικό Τύπο, αναδεικνύουν το ‘τέλμα’ μιας επιφανειακής αντιμετώπισης των δωρεών, ενώ πρόσφατα δημοσιεύματα στον τοπικό Τύπο, προκαλούν περισσότερο σύγχυση παρά εφησυχάζουν τους Καρπάθιους για τη μοίρα των δύο σύγχρονων ασθενοφόρων.

Οι νησιώτες δεν αποδέχονται πλέον τις επικοινωνιακές υποσχέσεις των αρμοδίων και φοβούνται, ότι ουσιαστικά τα δύο ασθενοφόρα έχουν εγκαταλειφτεί στην τύχη τους. Επίσημη δικαιολογία για την απαράδεκτη καθυστέρηση, όπως παρουσιάζεται από τα δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου και στις δηλώσεις των εμπλεκόμενων στη διαδικασία τοπικών και υπηρεσιακών παραγόντων, δεν υπάρχει. Όλοι οι αρμόδιοι φορείς ρίχνουν την ευθύνη ο ένας στον άλλο και το πιο πρόσφατο «αίτιο» της απαράδεκτης αυτής κατάστασης να είναι ο «τελωνειακός κώδικας» που δυσκολεύει την ολοκλήρωση των διαδικασιών εκτελωνισμού των δύο ασθενοφόρων και την παράδοσή τους στους δωρολήπτες Καρπάθιους, σύμφωνα με την επιθυμία των δωρητών αλλοδαπών προσώπων.

Να αποδοθούν άμεσα στο Κέντρο Υγείας τα δύο ασθενοφόρα που δώρισαν στο νησί της Καρπάθου ξένοι φίλοι του νησιού