Η ταλαιρωρία των επιβατών επιτείνεται, καθώς ενώ αναμενόταν νωρίς το απόγευμα να φτάσει στο νησί ρυμουλκό που είχε ξεκινήσει από τη Μύκονο για να γίνουν οι διαδικασίες αποκόλλησης, λόγω των δυνατών ανέμων, που φτάνουν τα 9 μποφόρ, δεν μπορεί να προσεγγίσει την Κάσο και κατευθύνθηκε στην Αστυπάλαια. Αναμένεται στην Κάσο όταν κοπάσουν οι ισχυροί άνεμοι. Δίπλα στο πλοίο πήγαν μετά την προσάραξη δύο αλιευτικά σκάφη. 

Σύμφωνα με πληροφορίες τη στιγμή που έμπαινε το οχηματαγωγό στο λιμάνι, στο σημείο έπνεαν νοτιοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 8-9 μποφόρ, ωστόσο οι ριπές του ανέμου ξεπερνούσαν τα 11 μποφόρ.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος – Ελληνική Ακτοφυλακή (ΛΣ-ΕΛΑΚΤ) κατά τη διάρκεια χειρισμών πρόσδεσης, το πλοίο ήρθε σε επαφή με το κρηπίδωμα με αποτέλεσμα, λόγω των ισχυρών αντίθετων ανέμων που πνέουν στην περιοχή, να μην καθίσταται δυνατή η ολοκλήρωση των χειρισμών πρόσδεσης.

Ο πλοίαρχος του πλοίου δήλωσε ότι δεν υπάρχει εισροή υδάτων και ότι όλοι οι επιβάτες και το πλήρωμα είναι καλά στην υγεία τους, ενώ η διαδικασία αποεπιβίβασης των επιβατών θα πραγματοποιηθεί εφόσον το πλοίο προσδέσει ασφαλώς στον λιμένα Κάσου. 

Το πλοίο εκτελούσε προγραμματισμένο δρομολόγιο από Πειραιά για Θήρα – Ανάφη – Σητεία – Κάσο – Κάρπαθο – Διαφάνι – Χάλκη – Ρόδο με επιστροφή.

Στελέχη του Λιμενικού σημείωναν ότι δεν είναι εφικτή η αποβίβαση των επιβατών λόγω των ισχυρών ανέμων που συνεχίζουν να πνέουν στην περιοχή. 

Μετά τη ρυμούλκησή του το πλοίο θα επιθεωρηθεί για να αποφασιστεί εάν είναι αξιόπλοο. Σε περίπτωση που απαγορευτεί η αναχώρησή του, όσοι επιβάτες είχαν προορισμό το Διαφάνι, τη Χάλκη και τη Ρόδο θα προωθηθούν με μέριμνα της πλοιοκτήτριας εταιρείας.

Το μικρό λιμάνι της Κάσου έχει πρόβλημα με τους δυνατούς ανέμους που δυσκολεύουν σε σημαντικό βαθμό τους καπετάνιους και το θέμα το έχει αναδείξει μέσω της ετήσιας έκθεσής της για την κατάσταση των λιμένων η Πανελλήνια Ένωση Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΠΕΝ).

Σε ανοιχτή γραμμή με τον πλοίαρχο το Λιμενικό

Από το Λιμενικό έγινε γνωστό το βράδυ της Πέμπτης ότι το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Αρχηγείου ΛΣ-ΕΛΑΚΤ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον πλοίαρχο για την άμεση ενημέρωση της κατάστασης του πλοίου, του πληρώματος και των επιβατών. Επίσης, έχουν δοθεί ειδικές οδηγίες στον πλοίαρχο για συνεχή ενημέρωση επιβατών, οι οποίοι παραμένουν στο πλοίο που έχει προσαράξει από το βράδυ της Τετάρτης, σχετικά με την κατάσταση και τις εξελίξεις, καθώς και την παροχή σίτισης και ενδιαίτησης.

Ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας προσγειώθηκε στην Κάσο μεταφέροντας από τη Ρόδο κλιμάκιο αποτελούμενο από τον επιθεωρητή του αρμόδιου κλιμακίου Επιθεώρησης ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, τον επιθεωρητή του παρακολουθούντος το πλοίο νηογνώμονα, καθώς και δύο δύτες με εξοπλισμό προκειμένου να διενεργήσουν έλεγχο κατάστασης του πλοίου και των υφάλων του.

Κατά δήλωση του πλοιάρχου, όπως ανακοίνωσε το Λιμενικό, έχουν ληφθεί όλα τα απαιτούμενα μέτρα σύμφωνα με τους κανόνες ασφαλείας, ενώ παράλληλα από το πλήρωμα διενεργούνται συνεχώς έλεγχοι για τη διαπίστωση της ασφάλειας του πλοίου και των επιβατών. 

Για τη συνεχή ενημέρωση του κοινού σχετικά με την κατάσταση και τις εξελίξεις στο οχηματαγωγό τίθενται σε 24ωρη λειτουργία δύο τηλεφωνικές γραμμές ενημέρωσης του Αρχηγείου ΛΣ-ΕΛΑΚΤ με αριθμούς κλήσης 213 1371042 και 213 1371036.
Από την εφημερίδα το ΒΗΜΑ ploio-vitsentzos_kornarosnewego_LARGE_t_1101_54051399

Τελευταία Ενημέρωση για το πλοίο Κορνάρος .